Localitatea Voivozi din comuna Popeşti Voivozi

Data publicării: Octombrie 16, 2019
 • Locaţie: Voivozi, Popești - comună, Bihor, administrator bihor.ro

VOIVOZI


 


Localitatea Voivozi din comuna Popeşti îşi trage numele de la doi voievozi ai Maramureşului, care în anul 1591, în baza Diplomei patriarhului Antonie al Constantinopolului, deţineau şi teritoriul pe care este azi satul Voivozi.
 


”Bisericuţa” – ruinele ansamblului monastic de la Voivozi - secolele XII-XV. Cercetările efectuate de-a lungul timpului asupra locului au constatat că în această zonă, în secolul XII, a existat un complex mănăstiresc distrus de un incendiu în secolul XV.
 


Biserica de lemn a mănăstirii de la Voivozi, cu hramul Naşterea Maicii Domnului, a fost construită în anul 1700, în stil românesc transilvănean care este o îmbinare armonioasă a stilului apusean cu cel autentic românesc, stilul brâncovenesc.


Interiorul absidei întreţine o atmosferă de mister. Elementele componente ale boltei semicilindrice a naosului sunt fixate de arcurile duble, în extrados, prin cuie de lemn. Meşterul dulgher le-a cioplit la capăt sub forma unui cap de cal, motiv care în credinţa populară avea rolul de a goni duhurile rele.


Pictura interioară este în mare parte deteriorată, dar cea din naos este mai bine conservată. În pronaos într-o parte sunt pictate extrem de sugestiv fecioarele nebune, acestea fiind în contrast cu liniştea şi bunătatea pe care o inspiră muceniţele, ce sunt zugrăvite pe peretele opus.


Pe peretele sudic al tindei, la intrare în partea dreaptă este zugrăvit un chip straniu, un trup de om îmbrăcat în două cămăşi, una roşie deasupra şi alta albă dedesubt. Capul este de om, numai că are un rât de porc, iar în mâna dreaptă ţine simbolul morţii pentru aducerea aminte de ceasul din urmă.


În 1962 biserica a fost restaurată de direcţia monumentelor istorice iar în anul 1973 s-a cumpărat un clopot mare de 300 kg.


Bisericuţa aceasta a aparţinut satului Sacalasău din Bihor şi este declarată monument istoric.

Distribuie

Postări asemănătoare

 • Băile Felix
  Băile Felix
  Imagini din Bihor - ( Băile Felix - stațiune) - Octombrie 25, 2019

  Băile Felix

 • SÂNICOLAU ROMÂN
  SÂNICOLAU ROMÂN
  Imagini din Bihor - Sânnicolau Român (Sânnicolau Român - comună) - Octombrie 25, 2019

  SÂNICOLAU ROMÂN   Satul Sânicolau Român este aşezat în vestul judeţului Bihor, la aproximativ 2 km de graniţa cu Ungaria. Primele aşezări omeneşti pe aceste locuri datează din sec. IV-III î.e.n. Acest lucru es...

 • Biserica ortodoxă din Copăceni cu hramul Adormirea Maicii Domnului
  Biserica ortodoxă din Copăceni cu hramul Adormirea Maicii Domnului
  Imagini din Bihor - Copăceni (Sâmbăta - comună) - Octombrie 25, 2019

  Biserica ortodoxă din Copăceni cu hramul Adormirea Maicii Domnului este monument istoric şi a fost construită probabil în anul 1750. Construcţia este făcută din lemn masiv de stejar. În decursul anilor, biserica nu a suferit nici o modifi...