Localitatea Pomezeu a fost atestată documentar, în anul 1492 Pomezeu

Data publicării: Octombrie 16, 2019
 • Locaţie: Pomezeu, Pomezeu - comună, Bihor, administrator bihor.ro

POMEZEU


 


Localitatea Pomezeu a fostatestată documentar, în anul 1492. Comuna Pomezeu are în componenţă următoarele sate: Pomezeu, Câmpani de Pomezeu, Vălani de Pomezeu, Sitani, Spinuş, Coşdeni, Hidiş şi Lacu Sărat (care de fapt este un cătun).
 


Ruinele cetăţii de la Pomezeu datează din secolele XV-XVI. Această cetate se pare că a fost construită de călugării franciscani, după cum sunt numiţi de bătrâni – ”popii roşii".


Biserica din Pomezeu cu hramul Pogorârea Sf. Duh a fost construită în anul 1886. În anul 1997, s-au executat reparaţii interioare şi exterioare iar în anul 1998, s-a realizat pictura în tehnica frescă, de către fraţii Sorin şi Iulian Hosu.
 

Distribuie

Postări asemănătoare

 • Băile Felix
  Băile Felix
  Imagini din Bihor - ( Băile Felix - stațiune) - Octombrie 25, 2019

  Băile Felix

 • SÂNICOLAU ROMÂN
  SÂNICOLAU ROMÂN
  Imagini din Bihor - Sânnicolau Român (Sânnicolau Român - comună) - Octombrie 25, 2019

  SÂNICOLAU ROMÂN   Satul Sânicolau Român este aşezat în vestul judeţului Bihor, la aproximativ 2 km de graniţa cu Ungaria. Primele aşezări omeneşti pe aceste locuri datează din sec. IV-III î.e.n. Acest lucru es...

 • Biserica ortodoxă din Copăceni cu hramul Adormirea Maicii Domnului
  Biserica ortodoxă din Copăceni cu hramul Adormirea Maicii Domnului
  Imagini din Bihor - Copăceni (Sâmbăta - comună) - Octombrie 25, 2019

  Biserica ortodoxă din Copăceni cu hramul Adormirea Maicii Domnului este monument istoric şi a fost construită probabil în anul 1750. Construcţia este făcută din lemn masiv de stejar. În decursul anilor, biserica nu a suferit nici o modifi...