DIOSIG Diosig

Data publicării: Octombrie 7, 2019
 • Locaţie: Diosig, Diosig - comună, Bihor, administrator bihor.ro

DIOSIG


 


DATE GENERALE


Comuna Diosig este situată în partea de nord-vest a judeţului, la 32 km distanţă de Oradea. Are o suprafaţă de 13.975 ha.


Ca unitate administrativ-teritorială comuna are în componenţă următoarele localităţi: Diosig, care este centru de comună, Ianca, Mihai Bravu, Roşiori şi Vaida.


SCURT ISTORIC


Prima atestare documentară a localităţii Diosig apare într-o scrisoare din anul 1278 trimisă de episcopul Oradiei, regelui Ungariei - Ladislau al IV-lea. În 1333 această localitate apare sub numele de Târg.


La mijlocul secolului al XVI-lea, Diosigul ajunge să fie a treia localitate ca număr de locuitori din Bihor, cca. 2.150 locuitori, faţă de Oradea care avea la vremea aceea 6500 locuitori.


RELIEFUL


Comuna Diosig se încadrează în două mari formaţii geomorfologice - cea de câmpie joasă din partea centrală şi de vest şi cea colinară din partea de nord-est a comunei. Colinele fac parte din zona înaltă situată între Barcău şi Crasna cu înălţimi între 180 – 185 m.


Terasele de constituţie cuprind cea mai mare parte a teritoriului comunei şi fac parte din unitatea geomorfologică Câmpia Nirului, înălţimea medie a acestora fiind între 125-140 m. Terasa actuală situată mai jos decât terasele de constituţie, face parte din unitatea geomorfologică a Câmpiei Ierului, cu altitudine medie de 106 m. În general această terasă este plană, dar pot prezenta multe depresiuni închise în care pe timpul sezonului ploios se adună apă.


Lunca urmăreşte vechiul curs al Ierului şi se plasează la o altitudine medie de 103-104 m. Trecerea de la terasă la luncă este bine delimitată prin pante destul de abrupte cu o diferenţă de nivel de 2-3 m. Această formă de relief este destul de variată prezentând o serie de forme specifice ca: grinduri, privaluri, ovătari şi mlăştinişuri cu stufăriş, care menţin apa aproape tot timpul anului.


CLIMA


Climatul temperat-continental este caracterizat printr-o temperatură medie anuală de + 10,6° C. Precipitaţiile medii anuale ating cota de 621,0 mm, iar umiditatea relativă a aerului este în medie de 75%.


HIDROGRAFIA


Din punct de vedere hidrografic, comuna Diosig face parte din Bazinul Bereteului care primeşte pe teritoriul comunei trei afluenţi: Ierul, Ierul Keskeny şi Nilas. Râul Bereteu desparte comunele Sălard şi Biharia de comuna Diosig pe o lungime de 9 km.


VEGETAŢIA


Pădurile pe raza comunei Diosig sunt dispersate. Printre speciile mai des întâlnite predomină: salcâmul, stejarul de baltă, specii de nuc, frasinul şi plopul luroamerican.


POPULAŢIA


În prezent comuna însumează în jur de 10.300 de locuitori.

Distribuie

Postări asemănătoare

 • REMETEA
  REMETEA
  Imagini din Bihor - Remetea (Remetea - comună) - Octombrie 16, 2019

  REMETEA               DATE GENERALE Comuna Remetea este aşezată în sud-estul judeţului Bihor, în Depresiunea Beiuşului, Subdepresiunea Valea Roşia şi este străbătută de două văi ...

 • Biserica de lemn Sf. Teodor Tiron ( 1738 ) – Brăteşti
  Biserica de lemn Sf. Teodor Tiron ( 1738 ) – Brăteşti
  Imagini din Bihor - Brătești (Răbăgani - comună) - Octombrie 16, 2019

  Biserica de lemn Sf. Teodor Tiron ( 1738 ) – Brăteşti

 • Localitatea Voivozi din comuna Popeşti
  Localitatea Voivozi din comuna Popeşti
  Imagini din Bihor - Voivozi (Popești - comună) - Octombrie 16, 2019

  VOIVOZI   Localitatea Voivozi din comuna Popeşti îşi trage numele de la doi voievozi ai Maramureşului, care în anul 1591, în baza Diplomei patriarhului Antonie al Constantinopolului, deţineau şi teritoriul pe care este azi satu...

Comentarii

  Lasă un comentariu (mesajele ofensatoare şi cele spam vor fi şterse)


  Imagine,publicitate,promovare,online www.groupromo.ro